S i Ljungby säger nej till nedläggning av skolor


– Vi har ett minskat invånarantal, vi har kvinnor som försvinner från vår kommun och vi måste se till att attrahera barnfamiljer. Att i det läget lägga ner skolor tror vi inte ökar den attraktiviteten, säger Anne Karlsson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Ljungby till SVT.

Redan för två veckor sedan blev förslaget om nedläggning av tre landsbygdsskolor känt. Hur Socialdemokraterna, som är i opposition i kommunen, har förhållit sig till förslaget har fram till nu varit okänt.

Varför har det tagit tid att lämna besked?

– Vi ville ha så mycket fakta och underlag som möjligt innan vi tar några förhastade beslut och sedan har vi låtit medlemmarna komma med sina synpunkter också.

Underskott bakom förslaget

Förslaget om nedläggning kommer från att det finns ett underskott på 20 miljoner i barn- och ungdomsförvaltningen, men hur Socialdemokraterna vill att Ljungby ska spara in de pengarna istället är i nuläget oklart.

Vi kommer nu att träffa andra partier och tillsammans hitta en lösning. Det finns fler som har sagt att de inte vill lägga ner skolor, så kanske har de några konstruktiva förslag.

Har S några konstruktiva förslag?

– Vi arbetar med det just nu. Men vi har inget att presentera idag.

Det formella beslutet om landsbygdsskolornas framtid kommer att fattas i fullmäktige i maj.