Samebyn: ”Regeringen presenterar inga nya åtgärder”


Den 21 september förra året avslutades förhandlingarna gällande gruvan i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk i Högsta förvaltningsdomstolen.

Efter det har regeringen yttrat sig i frågan där man lämnade in sitt svar till Högsta förvaltningsdomstolen i januari.

Där skrev näringsminister Ebba Busch att det inte finns grunder för att riva den förra regeringens beslut om att ge bearbetningskoncession för Gállokgruvan.

Hon konstaterade också i sitt svar att gruvan är viktig för Sverige sett till försvaret.

”Inget nytt”

På måndagen lämnade i sin tur Jåhkågasska tjiellde in sitt svar till domstolen.

”Vi tycker inte att regeringen kommer med något nytt. Regeringens yttrande var helt enligt vad vi förväntade oss”, skriver fjällsamebyns juridiska ombud Camilla Wikland i ett meddelande till SVT Sápmi och fortsätter:

”Det är dock anmärkningsvärt att man inte accepterar att avgöranden från andra länders domstolar som klargör hur internationell rätt ska tillämpas för renskötsel inte ska användas av Högsta förvaltningsdomstolen.”

Då kan dom komma

Det var i mars 2022 som den dåvarande regeringen beviljade bearbetningskoncession till gruvplanerna.

Beslutet överklagades av Jåhkågasska tjiellde, Sirges sameby samt Naturskyddsföreningen och i september förra året var det förhandling i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det har varit en oro för hur det ska bli men jag är också hoppfull att vi kommer kunna stoppa gruvan, sa renskötaren Siri Länta från Jåhkågasska tjiellde, till SVT Sápmi.

Dom i målet från Högsta förvaltningsdomstolen väntas under våren.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lea ain guhkes proseassa ovdal go šaddá ruvki Gállogii. SVT Sámi reporttár čilge dán filmmabihttás. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi