Spår av PFAS-kemikalier i grönsaker och fruktPersikor som odlats inom EU innehåller allt oftare PFAS-kemikalier från bekämpningsmedel, enligt en rapport från Pesticide Action Network. PFAS finns i 37 olika godkända bekämpningsmedel inom EU och har ökat i frukt och grönt under de senaste tio åren.

Andelen frukt och grönsaker med PFAS-rester har ökat från 3,8 procent till 14 procent i frukter och från 2,1 till 7,1 procent i grönsaker. Om man fokuserar på EU-odlade produkter, är andelen ännu högre med 20 procent i frukt och 12 procent i grönsaker år 2021.

Även om de mängder PFAS som vanligtvis konsumeras inte leder till akuta hälsoproblem, kan vissa ämnen lagras länge i kroppen och påverka främst foster, spädbarn och barn. Övergripande är animaliska produkter den största källan till PFAS i maten enligt Livsmedelsverket.

Rådet är att välja ekologiska alternativ och att variera sin kost för att minimera risken för att få i sig för mycket av oönskade ämnen. Livsmedelsverket påpekar också att det pågår arbete med att införa gränsvärden för PFAS i frukt och grönt.