Sverige omfattas nu av Natos försvarsgarantiUngern har ratificerat Sveriges anslutning till Nato och nu återstår endast formella detaljer innan Sverige omfattas av försvarsalliansens försvarsgaranti. För att detta ska bli verklighet måste Sveriges anslutningsprotokoll överlämnas till USA:s regering, som förvarar fördraget. Utrikesminister Tobias Billström väntas göra detta i Washington inom kort.

När Sverige omfattas av Natos artikel 5 innebär det att andra medlemsländer ska komma till Sveriges hjälp om landet angrips, och vice versa. Det krävs dock politiska beslut och enhällighet inom Nordatlantiska rådet för att detta ska aktiveras. Professor Kjell Engelbrekt menar att det finns ett starkt intresse hos medlemsländerna att upprätthålla försvarsgarantierna och att Nato utgör den bästa ”brandförsäkringen” i regionen.

Natos artikel 5 har endast aktiverats en gång tidigare, efter terrorattentaten i USA den 11 september 2001. I en solidarisk gest skickade Nato sina övervaknings- och stridsledningsflyg till USA för att stötta landet. Beslut om att aktivera artikel 5 kräver enhällighet och varje medlemsland har rätt att bestämma vilka försvarsåtgärder de anser nödvändiga.