Ungefär 100 000 väntar på vård då unga mår allt sämre


Stödlinjer för barn och unga

Det finns flera organisationer som erbjuder stöd och hjälp till barn och unga i olika situationer. Här är några av dem:

Bris för barn

Om du är under 18 år kan du ringa eller chatta med en kurator på Bris, barnens rätt i samhället. Du kan även mejla och få ett svar. De som svarar är utbildade kuratorer som är vana vid att prata om känslor, tankar och hur en har det. Där finns även live-chattar, där du kan prata med andra. Telefon 116 111.

Ditt Ecpat

Här kan du få hjälp och råd om du har blivit utsatt för sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller i verkligheten. Du kan också få hjälp att anmäla nakenbilder som har spridits på nätet. Ring 020-112 100, mejla eller chatta.

Frisk och Fri

Om du har en ätstörning kan du kontakta Frisk och Fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet och har flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon. Telefon 020-20 80 18.

Livslinjen

Om du är ung och vill chatta med någon om dina tankar och känslor när du mår dåligt kan du kontakta Minds Livslinje. De som svarar är vuxna personer över 23 år som har fått en grundläggande utbildning i att ge medmänskligt stöd.

Nätvandrarchatten

En stödchatt för dig som är mellan 12-25 år. Du är välkommen att kontakta Nätvandrarchatten om du bara vill småprata med någon trygg vuxen eller om du vill prata om något som känns svårt och jobbigt.

Rädda Barnens orostelefon

Ring, chatta eller mejla Rädda Barnen om du är orolig över någon du känner eller om du själv behöver hjälp. De som svarar kan ge dig råd och stöd oavsett din eller den andra personens ålder. Telefon: 020-100 200.

Samtalsstöd för adopterade

Stöd för dig som är adopterad och 15 år eller äldre. Prata med någon som har särskild erfarenhet och kunskap om situationer och utmaningar som är vanliga hos adopterade barn och unga och deras föräldrar. Telefonsamtal bokas via mejl eller telefon. Telefon: 070-981 20 10.

SHEDO

Föreningen stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Kontakta Shedo via en särskild jourmejl eller chatt. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende men mår bra idag.

Unga Lukas

På Unga Lukas kan du som är mellan 13 och 25 år chatta med volontärer. De som svarar är trygga och erfarna vuxna. Du väljer själv vad du vill prata om och kan vara helt anonym. Fler stödlinjer och mer information finns på UMO.se.