Under det senaste året har uranpriset fördubblats, vilket öppnar upp för potentiellt lönsam uranbrytning i Sverige enligt experter. Särskilt intressant kan det vara att bryta uran tillsammans med andra metaller.
Olof Martinsson, malmgeolog vid Luleå universitet, konstaterar att den förändrade ekonomiska situationen kan göra det möjligt att göra uranbrytning lönsam i Sverige.
Det svenska gruvbranschen ser också nya möjligheter för uranbrytning i landet.
Katarina Nilsson, expert på Svemin, menar att det blir mer intressant att utforska svenska fyndigheter med tanke på det höjda uranpriset och regeringens signaler om att avskaffa uranförbudet.
Uranbrytning förbjöds av miljöskäl
2018 förbjöds uranbrytning i Sverige av den rödgröna regeringen, men den nuvarande regeringen planerar att upphäva förbudet. En snabbutredning ska ta reda på förutsättningarna för att tillåta uranbrytning eller utvinning av uran tillsammans med andra metaller.
Få projekt pågår i Sverige
Aura Energy planerar att bryta batterimetallen Vanadin tillsammans med uran i Oviken, Jämtland. Bolaget bedömer att intäkterna kan öka med 14 procent eller nästan två miljarder med ett uranpris på 65 dollar. Med det nu högre priset kan denna kalkyl vara konservativ.
Andrew Grove, vd för Aura Energy, framhåller att Sverige önskar öka sin elproduktion från kärnkraft för att uppnå sina klimatmål, vilket gör det logiskt att använda svenska resurser för att producera el.
Flera hinder återstår
Trots höjda priser och ett eventuellt upphävande av förbudet kommer det att ta många år innan nya gruvor kan öppnas, enligt Olof Martinsson. Kommunala veto, motsättningar från kommuner och långa miljöprövningar är utmaningar som måste tacklas.
– Innan 2018 var bristande lönsamhet ett hinder, men med höjda priser och avskaffat förbud finns det nu mer positiva förutsättningar för potentiella urangruvor i Sverige, säger han.