Damberg (S) kallar tillskott till regionerna: ”Ett fiasko”


Damberg menar att regeringen och Sverigedemokraterna har underfinansierat sjukvården under en tid.

– De har drivit fram den här sjukvårdskrisen som slår mot alla sjukvårdsregioner oberoende av om regionen har socialdemokratiskt eller moderat styre.

Han säger att det är ”uppenbart” att sex miljarder kronor är ett för litet tillskott för att uppfylla statsministerns löfte om att ingen ska sägas upp från den svenska sjukvården.

– Återigen blir det ett löftesbrott från statsministern, säger han.

Damberg säger att det är ett viktigt besked att regionerna får några pengar överhuvudtaget men han poängterar att det inte kommer förändra att regionerna tvingas jobba med besparingar, nerdragningar och potentiella uppsägningar.

– Beskedet kom så sent så många sparpaket är redan i rullning, säger Mikael Damberg.

SKR: ”Regionerna kommer behöva ta till åtgärder”

Anders Henriksson, ordförande för Sveriges kommuner och regioner (SKR) säger att tillskottet kommer vara till hjälp men att regionerna ändå kommer behöva ta till åtgärder.

– Det har regionerna jobbat med och kommer fortsätta att jobba med för att se var arbetet kan förändras utan att riskera patientsäkerhet eller icke hållbara arbetsmiljöer för medarbetare, säger han.

Ebba Busch (KD) sa under pressträffen att sex miljarder kronor motsvarar 7 000 sjuksköterskor men enligt Henriksson är det inte säkert att pengarna kommer räcka så långt.

– Det beror helt på hur den enskilda regionens behov ser ut men självklart kommer det göra nytta, säger Anders Henriksson, ordförande på SKR.

MUF kritiska mot regionbidragen

Även det moderata ungdomsförbundet är kritiska mot regeringens besked om regionbidragen.

”Urbota dumt. Regeringen curlar regionpolitikerna som om de vore bortskämda brats”, skriver förbundsordförande Douglas Thor i ett mail till SVT och fortsätter:

”Vi ska inte ha en ordning där regionerna kan be mamma staten om swish varje gång de misslyckats med att hushålla med de egna resurserna.”.