Högsta domstolen stoppar rysk krigskritiker”`html

Boris Nadezjdin kommer att överklaga beslutet av Rysslands högsta domstol som hindrar honom från att ställa upp i presidentvalet. Arkivbild.


Rysslands högsta domstol har fastställt beslutet att stoppa den liberale politikern Boris Nadezjdin från att kandidera i det kommande presidentvalet.

Nadezjdin, som varit en högljudd kritiker av kriget i Ukraina, har nominerats av sitt egenbildade parti som inte har några representanter i parlamentet. Enligt rysk vallag krävs att sådana kandidater ska kunna uppvisa minst 100 000 underskrifter för att kvalificera sig för att kandidera till presidentposten.

Nadezjdin säkrade 105 000 underskrifter, men valmyndigheten i Moskva stoppade hans kandidatur med motiveringen att flera tusen av de underskrifter som han och hans medarbetare hade samlat in var ogiltiga.

I ett uttalande på sociala medier säger Nadezjdin att han kommer att fortsätta att överklaga sitt fall. ”Vi skriver nu ett överklagande till Högsta domstolens presidium. Därifrån är vi bara ett steg bort från författningsdomstolen”, skriver han.

Hittills har fyra kandidater godkänts för att tävla i valet 15-17 mars, inklusive Putin. De övriga tre är nominerade av Kreml-vänliga partier representerade i parlamentet och ses av många som symboliska utmanare.

”`