Presidenten stänger den statliga nyhetsbyrån


Argentinas president Javier Milei har beordrat en nedstängning av landets statliga nyhetsbyrå. Arkivbild.


Argentinas regering har på uppdrag av president Javier Milei stängt ner den statliga nyhetsbyrån Télam – enligt presidenten ”ett språkrör för tidigare vänsterregeringars propaganda”.

Den 79 år gamla nyhetsbyrån är det senaste offret i Mileis strävan att stänga ner statliga institutioner sedan han tillträdde i december.

Agustín Lecchi på Buenos Aires journalistorganisation säger till en lokal radiostation att de fick beskedet om nedstängningen på söndagskvällen och att personalen hindrats från att komma in i lokalerna när de kom till jobbet på måndagsmorgonen. Även nyhetsbyråns hemsida ligger nere.

Télam, som har drygt 700 anställda, publicerar fler än 500 nationella nyhetsartiklar och 200 foton dagligen, samt material för video och radio.

Presidentens talesperson Manuel Adorni säger att regeringen informerat all personal att de befrias från arbete i sju dagar med bibehållen lön ”medan framsteg görs för att stänga byrån”.

Milei tillkännagav sin avsikt att stänga nyhetsbyrån i ett tal fredags, under öppnandet av kongressen. Han sade att den hade ”använts i decennier som en byrå för Kirchneristisk propaganda”, med hänvisning till den förra presidenten Cristina Kirchners och hennes makes vänsterpolitiska ideologi.