Skånes bönder allt mer rädda för vargar



En ökande vargstam i Skåne har fått bönder att kräva ökad skyddsjakt. En mjölkbonde, Daniel Valfridsson, är en av dem som har fått nog av vargens anfall på hans kor. Efter att ha hittat en av sina kor lemlästad i hagen i höstas, är han orolig för framtida anfall.

Valfridsson och andra bönder mötte Skånes länsstyrelse, landshövdingen och jordbruksministerns statssekreterare för att diskutera frågan. Bönderna kräver mer och förenklad skyddsjakt på varg, och statssekreteraren Dan Eriksson säger att regeringen är på gång att förbättra möjligheterna till skyddsjakt.

Den skånska vargstammen växer snabbt och utmaningar med djurhållningen har uppstått. Även om inte många djur faktiskt angrips eller dödas av varg, är oron för vargen en stor utmaning för bönderna. Oron tär på folk, säger Anna Kristoffersson, ordförande för Skånes Fårintressenter, som bedriver lantbruk utanför vargreviren. Trots daglig tillsyn är ovissheten om vad som kan hända en påfrestning.

Även om ett rovdjurstak skulle vara en möjlig lösning för att skydda fåren, är kostnaden hög och många bönder undrar om det är rimligt att de ska bekosta det. Oron för vargen består och bönderna kräver åtgärder för att skydda sina djur.