Avslutat samtal i Kairo utan resultat


Israeliska soldater nära Gazaremsan den 4 mars.


Den senaste samtalsrundan om vapenvila i Gaza har avslutats utan genombrott, rapporterar Reuters.

Samtidigt närmar sig den muslimska fastemånaden ramadan, som beskrivs som en deadline för ett avtal om eldupphör.

Enligt Bassem Naim, ledande medlem av islamistiska Hamas, har den terrorstämplade rörelsen lagt fram sitt förslag till vapenvila till medlarna i Kairo och väntar på Israels respons.

– (Israels premiärminister Benjamin) Netanyahu vill inte nå en överenskommelse och bollen ligger nu hos amerikanerna, säger Naim till Reuters.

Hamas förhoppning är att USA ska kunna sätta press på Israel att acceptera ett avtal.

Israel deltog inte i de senaste diplomatiska försöken att nå ett eldupphör och har inte offentligt kommenterat samtalen i Kairo.

Enligt Reuters källor avstod Israel från att delta på grund av Hamas vägran att lämna över en lista på de gisslantagna som fortfarande är vid liv. Hamas hävdar att en sådan lista är omöjlig att sammanställa så länge striderna pågår. Drygt 100 människor som togs som gisslan under Hamas terrorattack den 7 oktober tros fortsatt befinna sig i Gaza.

Samtalen i Kairo, som pågått i flera omgångar, syftar till att nå en vapenvila som enligt uppgifter ska pågå i 40 dagar. Under tiden ska Hamas släppa gisslantagna i utbyte mot palestinska fångar som sitter fängslade i Israel. Stridspausen ska även möjliggöra införsel av bistånd till de hundratusentals nödställda i Gaza.