Elvaårig hittade forntida artefakt i skånska jorden


Kulturminister Parisa Liljestrand (M) lyssnar då elvaårige Christian Emil Sønnichsen visar upp och berättar om den förgyllda 1 500 år gamla agraff från folkvandringstiden han hittade när han deltog i en arkeologiskola i höstas.


När elvaårige Christian Emil Sønnichsen satte spaden i jorden i skånska Uppåkra hittade han ett 1 500 år gammalt föremål från folkvandringstiden, en förgylld agraff.

Föremålet kan liknas vid en manschettknapp. På grund av den speciella utformningen tror arkeologerna att just denna agraff har burits av någon i den tidens samhällselit.

På utgrävningsplatsen utanför Lund fanns Nordens största järnåldersbosättning och här fokuserar man nu utgrävningarna på den så kallade ”Hallen på höjden”, där själva residenset i bosättningen låg.

När Christian Emil Sønnichsen gjorde sitt fynd i höstas deltog han i en arkeologiskola. På måndagen visade han upp det tillsammans med kulturminister Parisa Liljestrand (M) och den skånska regionstyrelseordföranden Carl-Johan Sonesson (M).

”Uppåkrastiftelsens välkomnande av unga och nyfikna i den här spännande utgrävningen kan locka fler till att engagera sig inom kultur och bildning”, säger kulturministern i ett pressmeddelande.