EU planerar att investera miljarder i försvaret


En fransk soldat på en Leclerc-stridsvagn i Rumänien. Arkivbild.


Köp tillsammans och köp europeiskt. Det är maningen när EU-kommissionen vill få fart på både försvar och försvarsindustri i Europa.

”Våra försvarsutgifter går till alltför många vapensystem, som främst köps från utanför EU. Nu när försvarsbudgetarna i alla medlemsländer stiger kraftigt bör vi investera bättre. . .. tillsammans och mer europeiskt”, säger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i ett pressmeddelande om tisdagens tunga försvarsförslag i Bryssel.

Avsikten är att göra det lättare och snabbare för EU-länderna att producera och upphandla för försvaret. Viss produktion ska ständigt kunna hållas igång, länderna ska hjälpas att hitta vad som finns och investeringar ska ledas till både små och stora företag. Till exempel föreslås nya regler för Europeiska investeringsbanken (EIB) för att möjliggöra stöd till försvarsindustrin.

Än så länge föreslås ”bara” 1,5 miljarder euro – cirka 17 miljarder kronor – till försvarsinvesteringsprogrammet (Edip) för åren 2025–27. Samtidigt påpekas att det går att lägga till pengar om EU-länderna vill det. Att utöka EU:s långtidsbudget och ta nya gemensamma lån är dock kontroversiellt i många medlemsländer, inte minst i norra Europa.