Hästar som hotas av utrotning flygs till Kazakstan


Przewalskis hästar. Arkivbild.


Inom fem år ska 40 przewalskis hästar ströva fritt i Altyn Dala-området, även kallat den gyllene steppen, i Kazakstan. Återintroduktionen av den utrotningshotade rasen är ett samarbetsprojekt mellan djurparker i Prag och Berlin.

Przewalskis hästar har med nöd och näppe undvikit utrotning tack vare avelsprogram på djurparker över hela världen. Prags zoo har fött upp arten sedan 1932 och för en global släktbok som registrerar alla nyfödda.

Nu ska tre hingstar och fem ston transporteras till Kazakstan i ett gemensamt projekt med Berlins djurpark.

– Den 3 juni kommer två tjeckiska arméplan att lyfta, ett från Prag och det andra från Berlin, för att ta hästarna till Arkalyk med mellanlandningar i Istanbul och Baku, säger Prags djurparkschef Miroslav Bobek.

Flygningen på 3 750 mil förväntas ta 15 timmar. Därefter kommer hästarna att köras på lastbilar till Alibi återintroduktionscenter i Altyn Dala.

2011 startade ett liknande projekt för att återföra vilda przewalskis hästar till Mongoliet. 34 hästar transporterades dit mellan 2011 och 2019 innan pandemin satte stopp för projektet, som samfinansierades av djurparker från hela världen.

Arten, som först dokumenterades av den ryske forskaren Nikolai Przjevalskij 1881, var nästan utrotad på 1960-talet och är fortfarande listad som hotad av Internationella naturvårdsunionen.

Det tros i dag finnas drygt 2 000 przewalskis hästar i världen, varav hälften lever i Mongoliet och Kina.