Omfattande hackerattacker och it-störningar drabbar flera aktörer”`html

Hackerattacker, it-strul och överbelastningsattacker.

De senaste dagarna har många svenska myndigheter och företag haft stora tekniska problem, en rysk hackergrupp har tagit på sig flera av attackerna.

– De följer ryskt politiskt narrativ och för dem handlar det om att skapa uppmärksamhet i samband med Sveriges Nato-inträde, säger cyberhotsexperten Mattias Wåhlen.

Under vintern har det rapporterats om hur flera svenska myndigheter, företag och tjänster har drabbats av yttre påverkan, vilket har resulterat i stora tekniska problem.

De senaste dagarna har det intensifierats och flera hemsidor har legat nere.

I måndags hade Skatteverket, Kivra och Swedbank problem. Störningarna hos Swedbank ledde till att det det exempelvis inte gick att swisha eller överföra pengar.

Under tisdagen har flertalet tjänster och hemsidor legat nere. Bland andra Sveriges riksdags hemsida, Finansinspektionen, Tullverket, Försäkringskassan och Kronofogden.

Integritetsmyndigheten och Konkurrensverket blev utsatta för en belastningsattack som en pro-rysk hackergrupp säger sig ligga bakom.

Enligt Mattias Wåhlen, cyberhotsexpert på Truesec, så har hacker- och störningsattacker blivit en del av det vardaliga sedan kriget i Ukraina startade. Men han menar att det skiljer mellan de hackerattacker som ägt rum i Ukraina och de som vi upplevt i Sverige.

”`