Pentagonläcka erkänns – leder till 16 års fängelse


Publicerad 2024-03-04 18.17


Jack Teixeira accepterar ett fängelsestraff på 16 år för att ha läckt högklassificerade militärdokument i ett chattrum på sociala medieplattformen Discord. Arkivbild.
Jack Teixeira accepterar ett fängelsestraff på 16 år för att ha läckt högklassificerade militärdokument i ett chattrum på sociala medieplattformen Discord. Arkivbild.
Foto: Margaret Small/AP

Jack Teixeira, som misstänks ligga bakom den så kallade Pentagonläckan, har erkänt sig skyldig till alla åtalspunkter och accepterar ett fängelsestraff på 16 år.

22-årige Teixeira erkänner att han har samlat in och spridit hundratals hemligstämplade dokument och därmed orsakat en av de största och mest iögonfallande läckorna av amerikanska försvarshemligheter på flera år. I utbyte går åklagaren med på att inte väcka ytterligare åtal enligt spionerilagen.

Teixeira greps för ett knappt år sedan och har fram till nu nekat till anklagelserna. Han hade tillgång till dokumenten genom sitt arbete inom nationalgardet i Massachusetts, papper han med början i januari 2022 enligt åklagarna spred via sociala medier till personer han spelade dataspel med.

Dokumenten bestod bland annat av underrättelser om Rysslands anfallskrig i Ukraina och vilken typ av militär utrustning som USA var redo att ge till Ukraina och hur den skulle användas vid mottagandet, enligt justitiedepartementet.