Trump vägrar erkänna sig besegrad


President Joe Biden räknar med att Donald Trump kommer att ifrågasätta resultatet av höstens val om han förlorar. Arkivbild.


USA:s president Joe Biden varnar för att Donald Trump kommer att ifrågasätta resultatet av valet i november om han förlorar.

– Hopplösa förlorare är aldrig nådiga, säger han i en intervju med tidningen New Yorker.

Den tidigare presidenten Donald Trump, 77, som av allt att döma ser ut att bli Republikanernas kandidat i höstens val, fortsätter med lögnerna om att valet 2020 ”stulits” av Demokraterna och att han själv vann, överlägset.

– Jag tror att han kommer att göra vad som helst för att försöka vinna. Om – och när – jag vinner tror jag att han kommer att bestrida det, säger Biden.

I intervjun försvarar Biden sitt beslut att kandidera för en andra mandatperiod trots opinionsundersökningar som visar att väljarna är alltmer bekymrade över hans ålder.

– Om du trodde att du var bäst lämpad för att besegra någon som, om personen vann, skulle förändra Amerikas grundvalar, vad skulle du göra?, svarar Biden, 81, retoriskt.

Efter att ha hamnat efter Trump i en rad färska opinionsundersökningar och misslyckats med att få betalt av väljarna för de ekonomiska framgångarna, har Biden alltmer fokuserat på att attackera Trump som ett hot mot demokratin.

Han avfärdar farhågorna om att hans kampanj skulle vara övermodig. Han hävdar att media avskrev honom som möjlig segrare 2020 mot Trump och likaså i mellanårsvalet samt i andra val under 2022 och 2023 – vilka alla slutat med vinst för honom och Demokraterna.

– Jag är den enda som någonsin har slagit honom. Och jag kommer att göra det igen, säger han.