Ukraina-allierade till Macron: Visa styrkaheten!


Frankrikes president Emmanuel Macron tas emot i Tjeckien av president Petr Pavel (till vänster).


Emmanuel Macron uppmanar Ukrainas allierade att inte vara ”fega” när de stöder landet med att bekämpa den ryska invasionen – och upprepar att det inte är uteslutet att skicka trupper till Ukraina.

Frankrikes president fick förra veckan kritik för sitt kontroversiella uttalande om att västerländska trupper kan skickas till Ukraina. Men han står fast vid sina ord.

– Vi närmar oss med all säkert det ögonblick för Europa där det kommer att vara nödvändigt att inte vara fega, sade Macron vid ett besök i Tjeckien.

Bland Macrons europeiska allierade råder bred konsensus att det inte är aktuellt att skicka soldater till Ukraina. Franska tjänstemän har senare förtydligat att trupper skulle kunna skickas för att stödja operationer som minröjning snarare än att slåss mot ryska styrkor.

– Vi vill inte ha någon eskalering, vi har aldrig varit krigiska, säger Macron.

Vid en säkerhetskonferens i München förra månaden sade president Petr Pavel att Tjeckien skulle kunna samla in en betydande mängd vapen till Ukraina utanför Europa. I samarbete med Kanada och Danmark har tjeckerna ”identifierat” 500 000 patroner med 155 millimeter ammunition och 300 000 stycken 122 millimeter granater som vi skulle kunna levereras inom några veckor.

Enligt Tjeckiens premiärminister Petr Fiala är omkring 15 länder, inklusive Frankrike, redo att ansluta sig till initiativet.

Macron upprepade på tisdagen att Frankrike stödjer planen, men gick inte närmare in på hur mycket landet skulle kunna bidra med. Nederländerna har redan lovat att donera 100 miljoner euro (108,5 miljoner dollar).