Hætta Isaksen: Detta är ingen seger


Norra Fosen-gruppen är överens med regeringen om ett avtal. Men det ger inte Ella Marie Hætta Isaksen mycket för.

– Det här är ingen seger och jag vet att många hade önskat att det skulle bli ett lyckligt slut på det här. Men tyvärr kommer detta alltid att vara ett minne för mig och jag tror att det kommer att vara ett historiskt minne för fler människor. Detta fall kommer att lämnas som ett stort sår som kommer att ta årtionden att läka, säger hon till NRK Sápmi.

Hætta Isaksen har demonstrerat flera gånger i Oslo tillsammans med hundratals andra samiska ungdomar efter domen i Högsta domstolen som slog fast att landet begår folkrättsbrott eftersom att vindkraftparken i Fosen byggts mitt i renbetesmark.

”Mycket tydligt fel i systemet”

Vid den senaste i oktober förra året så slutade det med att man träffade norske kungen.

– Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att de renskötande samerna vann i Högsta domstolen 2021 och sedan dess har staten tvingat dem att förhandla med vindkraftsbolagen. Detta är förkastligt och kan ifrågasättas, säger hon och fortsätter:

– Om staten inte hade varit så snabb med att bygga de där vindkraftverken, och domen hade kommit tidigare så hade de förmodligen aldrig byggt dem. Det visar att vi har ett mycket tydligt fel i systemet som behöver rättas till. Annars är jag helt säker på att vi får stå ut med att se ett nytt fall där samernas mänskliga rättigheter kränks, säger Isaksen.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hundratals demonstranter i Oslo förra året. Foto: Terje Pedersen