Haleys chans ökar om Trump diskas


Nikki Haley talar vid ett valmöte i Texas tidigare i veckan.

Donald Trumps järngrepp över Republikanernas nominering inför presidentvalet har stärkts ytterligare efter supertisdagen.

En diskvalificering av ex-presidenten är sannolikt utmanaren Nikki Haleys enda chans, enligt statsvetaren Dennis Goldford.

När TT når Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid inleder han med att sammanfatta resultaten från Republikanernas primärval i flera delstater.

– Det här är nog den tråkigaste supertisdagen jag någonsin varit med om, säger Goldford.

Bland 15 delstater där republikanska väljare röstade på tisdagen ser det ut som om Nikki Haley bara tagit hem en, Vermont.

– Hon kampanjar som om hon gjorde det för ett Ronald Reagan-republikanskt parti, men så ser inte verkligheten ut längre. Det är, på gott och ont, ett Donald Trump-republikanskt parti.

Men de nedslående siffrorna till trots kan Haley komma att fortsätta kampanja ett tag till, enligt Goldford.

– Kampanjer är som bilar, de kan inte ta sig någonstans utan bränsle och för en kampanj gäller samma sak avseende pengar. Om donatorerna som står bakom henne fortsätter med sina bidrag kan det mycket väl bli så att hon fortsätter.

Trump befinner sig för närvarande i flera parallella rättsprocesser och kan komma att dömas för brott.

– Om det på något vis skulle gå snett för honom måste det finnas någon där som kan ta partiets nominering i stället. Möjligtvis är det så hon tänker, säger Goldford, men understryker samtidigt att den tidigare FN-ambassadörens möjligheter är ”mycket små”.