Inbjudan till IT-giganterna att tala inför riksdagen om skärmtid


Joakim Hugert Lundberg/TT

Liberalerna vill begränsa barn och ungas tillgång till sociala medier. Nu vill partiet kalla de största sociala medier-bolagen till riksdagen för att svara på vad de gör för att minska barns skärmanvändning i skolan.

Det partiet tänker sig är att representanter från Tiktok, Snapchat, Youtube och Meta (Facebook och Instagram) kommer till utbildningsutskottet för att bland annat svara på vad deras egna data visar om hur mycket elever använder deras appar under en skoldag.

– Vi vill att de ska ta större ansvar och få upp ögonen för de negativa effekterna som deras affärsmodeller har på våra ungdomar och deras skolgång, säger Fredrik Malm (L), ordförande i utbildningsutskottet.

I helgen kom Liberalerna med förslag om skärpt lagstiftning gällande ungas tillgång till sociala medier. Bland annat dryftades en åldersgräns på 15 år för den som vill starta till exempel ett eget Tiktok-konto. De som är yngre skulle behöva föräldrarnas godkännande.

Partiet uppger att det har stöd från övriga Tidöpartier i frågan.