Innan Sverige blir medlem i Nato återstår dettaUnder 2022 fattade regeringen beslut om att Sverige skulle ansöka om medlemskap i Nato. Den 16 maj lämnade Sverige tillsammans med Finland in sina medlemsansökningar, trots att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tidigare hade signalerat att Turkiet inte skulle godkänna dem.

Den 28 juni nåddes en överenskommelse mellan Turkiet, Sverige och Finland på Natotoppmötet i Madrid, vilket ledde till att Turkiet släppte sitt veto. Den 5 juli fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar i Nato.

Under 2023 godkände Riksdagen regeringens proposition om att Sverige skulle ansluta sig till Nato den 22 mars. Finland blev formellt ny medlem den 4 april. På Natos toppmöte i juli lovade Erdogan att snabbt skicka den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

År 2024 godkände Turkiets parlament Sveriges Natoansökan den 23 januari. Den 26 februari godkände Ungern som sista land att släppa in Sverige som den 32:a medlemmen i Nato. Källorna till dessa händelser är TT och Regeringskansliet.