Olivia Colman kampanjar mot oljeindustrin efter att ha vunnit en Oscar”`html

Den Oscarsbelönade skådespelerskan Olivia Colman klär ut sig till en latexklädd oljechef vid namn Oblivia Coalmine i en ny brittisk kampanjvideo som belyser pensionsfondernas roll i den fossila industrin.

Olivia Colman driver med oljeindustrin i ny kampanj efter att det uppdagats att det brittiska pensionssystemet investerat 105 biljoner i gas- och oljeindustrin.


En latexklädd och oljedrickande Olivia Colman syns medverka i Richard Curtis reklamfilm om klimatförändringar som upplyser om pensionsfonder och hur de bidrar till klimatförändringar genom kopplingar till den fossila industrin. Det rapporterar The Independent.
Reklamen, som väckt reaktioner, uppmuntrar människor att säga till sina pensionsförättare att undvika investeringar i projekt med fossila bränslen inblandade.
Brittiska pensionsfonder, särskilt inom den offentliga sektorn, har uppdagats investera miljardbelopp i den fossila industrin. En undersökning utförd av amerikanska Freedom of Information visade att Local Government Pension Scheme (LGPS), ett av de största pensionssystemen i Storbritannien, hade investerat minst 160 miljarder kronor i fossila bränslen under 2021/2022. Reklamkampanjen med Colman belyser att 105 biljoner kronor i brittiska pensionspengar investerats i olje- och gasföretag, inklusive uppskattningsvis 239 miljarder kronor enbart i Shell, enligt en rapport gjord av Make My Money Matter.

Richard Curtis, som regisserat reklamsnutten är känd för sitt arbete med filmer som ”Fyra bröllop och en begravning” och ”Love Actually”. Utöver sin karriär inom film och TV har Curtis också engagerat sig i olika sociala och välgörenhetsrelaterade projekt, särskilt genom sin roll i skapandet av Comic Relief och Project Everyone​​.

Project Everyone är en organisation som syftar till att främja FN:s mål för hållbar utveckling (SDGs) och arbetar för att öka medvetenheten och åtgärder för dessa mål globalt. Curtis engagemang i Project Everyone och hans arbete med att lyfta fram betydelsen av kulturens och konstens roll för att uppnå dessa globala mål, inkluderar indirekt frågor som rör klimatförändringar​​.

”`