Supertisdag: Trump stärker sin position


Uppdaterad 03.49 | Publicerad 01.29

Republikanen och expresidenten Donald Trump fotograferad på sin bostad Mar-a-Lago i Florida.

USA:s tidigare president Donald Trump fortsätter sitt segertåg för att bli utsedd som Republikanernas presidentkandidat.

Han kör över sin enda motståndare i flera delstater under de amerikanska primärvalens höjdpunkt – supertisdagen.

Den tidigare presidenten Donald Trump står som segrare i Republikanernas primärval i Minnesota, Colorado, Arkansas, Texas, Massachusetts, Alabama, Virginia, Tennessee, North Carolina, Oklahoma och Maine, enligt AP.

Han står hittills obesegrad under den så kallade supertisdagen, då hundratals delegater från 16 delstater samt ett territorium står på spel inför att Republikanerna och Demokraterna ska utse sina respektive presidentkandidater.

Supertisdagen har beskrivits som den sista chansen för Trumps enda motkandidat, tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, att visa vad hon går för.

Närmast en seger står hon i Vermont, där tidiga valresultatet varit så jämna att ingen segrare ännu utsetts. Samtidigt har Haley förlorat andra delstater som på förhand tippats som gynnsamma för henne, som Virginia och Maine.

Tidigare har Nikki Haley bara tagit hem en primärvalsseger, i huvudstadsområdet District of Columbia.

Ungefär en tredjedel av de republikanska delegaterna står på spel under supertisdagen. Tidigast nästa vecka har Trump möjlighet att ha samlat tillräckligt med stöd för att säkra partiets nominering.

Joe Biden, som inte har någon allvarlig utmanare på den demokratiska sidan, har under nattens valyra hittills tagit hem segrar i samtliga röstande delstater utom det amerikanska territoriet Samoa, enligt AP.