Volleyboll: Sverige säkrar värdskapet för damernas volleyboll-EM 2026


Volleyboll-EM för damer 2026 kommer att spelas i Sverige, Turkiet, Tjeckien och en ännu inte presenterad arrangör.

Göteborg och Scandinavium blir den svenska spelplatsen där 15 matcher kommer att avgöras inom loppet av åtta dagar. Detta med start under andra halvan av augusti 2026.

– När de berättade det för oss blev jag väldigt rörd. Det känns så otroligt häftigt att få ta med den internationella volleybollen till Sverige och att få ha den på hemmaplan. Det känns som att vi har gjort en så lång resa och tagit många steg framåt under åren jag varit med. Det känns häftigt att få visa upp det för Sverige, den internationella volleybollen och nivån där, säger Sveriges stora stjärna, Isabelle Haak, till SVT Sport om beskedet.

Vad betyder det här för dig personligen?

– Det betyder supermycket. Vi har lagt ner ett hårt arbete på att bli bättre som landslag och gått igenom många tuffa år där vi inte haft de bästa förutsättningarna för att ta de stegen som vi har gjort. Men på senaste tiden har vi fått ut fler spelare utomlands och fått in mer erfarenhet. Vi är en grupp som började för tio år sedan och nu har vi alla tagit många kliv framåt, säger Haak.

Sverige kommer att spela totalt fem EM-matcher i Scandinavium innan Turkiet och Tjeckien står som värdar för slutspelet.

Senast Sverige stod arrangör för ett internationellt volleymästerskap på seniornivå var 1989 då herrarnas volleyboll-EM avgjordes i Stockholm och Örebro. Ett bra mästerskap för Sverige den gången för 37 år sedan som slutade med ett historiskt EM-silver.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Serbiens tränare, Giovanni Guidetti, hyllar Isabelle Haak under EM 2023.