Youcefi och Åsberg: ”Rättvisa ska värderas i domstolen, inte i valurnorna”


När supertisdagen går av stapeln finns Stefan Åsberg i ena luren, från ett Kalifornien där nyhetsrapporteringen snarare handlar om det snöoväder som dragit in över delar av delstaten. I den andra luren finns Fouad Youcefi, utanför den domstol som på måndagen slog fast att Donald Trumps namn inte får plockas bort från valsedlarna.

– Min känsla är att den här valrörelsen är det mer som avgörs i domstol än i valurnorna. Mycket mer än tidigare, säger Fouad Youcefi.

Stefan Åsberg, som bevakat fem amerikanska presidentval, drar kopplingar till valet mellan Al Gore och George W Bush 2000 där man i vågmästardelstaten Florida var oense om rösträkningen.

– Man var oense om rösträkningen, maskinerna var inte pålitliga, och man begärde omräkning framför allt från den demokratiska sidan som sedan stoppades av Högsta domstolen, säger Stefan Åsberg.

Vann med 500 röster

Det hela ledde till att George W Bush vann med drygt 500 röster.

– Jag tror att det kommer bli ganska mycket liknande saker under det här året, säger han.

I Berkeley i Kalifornien är intresset för valet fortfarande skralt, trots att miljoner amerikaner runt om i landet går och röstar under tisdagen.

– I praktiken har det redan varit klart ett tag att det blir Donald Trump och Joe Biden. Och för Joe Biden finns det egentligen ingen rejäl utmanare, förutom hans ålder, säger Fouad Youcefi.

Se samtalet mellan Stefan Åsberg och Fouad Youcefi i videon.