20 miljoner i riskzonen när Kaliforniens lyxhus rasar ihop för de rikaste


I rasrisksområdena bor fler än 20 miljoner invånare

Drönarfoto

Kaliforniens lyxigaste hus står bokstavligen på ruinens brant.

Erosionen har lett till att guvernören utropat undantagstillstånd i åtta län.

Översvämningsvarningar är utfärdade för bland annat Los Angeles, Santa Barbara och San Luis Obispo. Totalt omfattar områdena med rasrisk efter regn mer än 20 miljoner människor.

I några av de rikaste kuststäderna som San Clemente och Dana Point har husägarna timme för timme kunnat följa hur deras hus, byggda på de tidigare så eftertraktade klipporna, hotas av jordskred som stormarna orsakar.

Vaktar huset dagligen

En husägare, Alan Ashavi, berättar för nyhetsbyrån Reuters att han vaktat sin egendom dagligen sedan hans pool varit nära att kollapsa.

Enligt Los Angeles Times kan fastigheter för 150 miljarder dollar i framtiden påverkas av kusterosionen och den katastrofhjälpen kommer troligtvis att bekostas av statliga medel, i förlängningen av hushåll som inte ens äger sina hem.

Även i stater som Louisiana, Florida och Texas pågår diskussioner om vem som i framtiden ska betala för klimatrelaterade katastrofer och försäkringspremier.

I flera städer har man uppmuntrat till så kallad ”managed retreat” – att husen i fråga flyttas tillbaka från kustkanten.

100 meter kust kan försvinna

En expert förutspår en 100-meters förstörelse av havsklippor i framtiden, en varning som riktar sig främst till Kaliforniens rikaste husägare.

– Vi har dessa atmosfäriska floder som kommer från haven, släpper regnet här på de här kullarna och sedan börjar kullarna erodera också, säger Kathleen Treseder, en klimatförändringsprofessor vid University of California i Irvine, till Reuters.