EU utreder vakternas inblandning i Navalnyjs död


Aleksej Navalnyjs mamma Ljudmila (till vänster) och svärmor Alla Abrosimova vid Navalnyjs grav i Moskva. Arkivbild.


Ett 30-tal personer och två fångläger väntas bli placerade på EU:s sanktionslista över globala människorättsbrott, med anledning av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg handlar det bland annat om fängelse- och regeringstjänstemän samt de ryska lägren IK-6 i Vladimir och IK-3 i Charp, där Navalnyj satt fängslad.

Målet är att enas om sanktionerna i lagom tid till EU-ländernas nästa utrikesministermöte i Bryssel den 18 mars. EU:s utrikeschef Josep Borrell har därtill föreslagit att sanktionssystemet för människorättsbrotten ska uppkallas efter Navalnyj. På listan finns just nu ett 80-tal personer och organisationer.

Parallellt är dessutom diskussioner igång om att ta fram ett 14:e sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Sverige har dessutom lagt fram förslag om att inrätta ett helt separat sanktionssystem för övergrepp mot mänskliga rättigheter i Ryssland.