Fyra personer häktade misstänkta för terrorbrott


Publicerad 2024-03-07 21.03

Fyra personer misstänks för förberedelse till terroristbrott. De greps vid en insats av Säpo och polisen i Tyresö, söder om Stockholm.

Misstankarna gäller våldsbejakande islamistisk extremism.

– Vi ser en koppling till IS, säger Adam Isaksson Samara, presstalesperson vid Säpo.

Förutom förberedelse till terroristbrott misstänks de fyra även för grovt vapenbrott. Enligt Säpo finns det också kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Flera husrannsakningar

Säpo och polisen slog till mot en lokal i Tyresö strax före klockan 14 på torsdagen.

– Insatsen har föranletts av ett underrättelse- och utredningsarbete under en längre tid som även det bedrivits tillsammans med polisen, säger Adam Isaksson Samara.

I samband med att nationella insatsstyrkan slog till mot lokalen hördes smällar. Bilder från platsen visar skador på flera fönsterrutor.

Det genomfördes även husrannsakningar på flera andra adresser. Beslag har gjorts, men Adam Isaksson Samara vill inte kommentera dem.

Vid åtminstone en husrannsakan togs vapen i beslag. Bilder i Expressen visar hur en polis bär ut skjutvapen från en bostad som kopplas till en av de misstänkta.

De fyra misstänkta har anhållits. Förundersökningen leds av åklagare Lars Hedvall vid riksenheten för säkerhetsmål. Senast på söndag klockan 12 ska han besluta om de misstänkta ska begäras häktade eller försättas på fri fot.

”Högt terrorhot”

TT har sökt åklagaren, men han vill inte kommentera utredningen.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i en kommentar till TT att:

”Det här bekräftar att vi har ett högt terrorhot mot Sverige, och att Säkerhetspolisen arbetar intensivt och kontinuerligt med att förebygga och förhindra den här typen av allvarlig brottslighet.”

Han skriver vidare att misstankarna ”visar vikten av av att fortsätt arbeta strukturerat och uthålligt för att bekämpa såväl terrorism och våldsbejakande extremism, som organiserad brottslighet”.