Larmet från Gaza-läkarna: Vi kan inte rädda alla barn i nöd


En sjättedel av alla barn under två år anses nu vara akut undernärda i norra Gaza. På Kamal Adwan-sjukhuset kämpar patienterna för sina liv, men läkarna har inte mycket hjälp att ge.

– Drygt hälften av barnen hinner vi inte rädda. Vi hinner inte behandla dem för vi har inte det som behövs, säger barnläkaren Imad Dardonah.

Nödhjälp blockerades – blev plundrad

FN-organet World Food Programme (WFP) säger att man försökt föra in mat för första gången på två veckor, men att lastbilarna stoppades och leddes om av israelisk militär. Leveransen ska sedan ha plundrats på 200 ton mat av ”desperata människor”, enligt WFP.

Nyligen dödades, eller dog, över 100 palestinier i samband med att en hjälpkonvoj anlände till norra Gaza. I samband med utdelningen öppnade israelisk militär eld mot folkmassan, vilket enligt Hamas och representanter för den palestinska sjukvården dödade de civila palestinierna. Israels militär hävdar å sin sida att merparten av dödsfallen orsakades av den kaotiska situationen, som påstås ha lett till att människor trampades ihjäl och blev påkörda av lastbilar.

WFP har tidigare pausat nödhjälpsleveranser till Gaza. Organets operativa chef Carl Skau säger till turkiska nyhetsbyrån Anadolu att det var oron för just en sådan situation som gjorde att man pausade leveranserna.

Hör vittnesmålen inifrån sjukhusen i norra Gaza.