Person stäms för att ha stulit kinesisk AI från GoogleUSA:s justitiedepartement anklagar en tidigare mjukvaruutvecklare på Google för att ha stulit AI-hemligheter. Arkivbild.


En 38-årig kinesisk medborgare, tidigare anställd på Google, åtalas i USA för att ha stulit AI-hemligheter, uppger USA:s justitiedepartement på onsdagen.

Mannen, som jobbat som mjukvaruutvecklare, greps i Kalifornien på onsdagen.

Enligt åtalet anställdes han av Google 2019 och stal därefter över 500 filer med konfidentiell information om företagets kraftfulla datacenter som är designade för att träna upp stora AI-modeller.

I maj 2022 började han ladda upp affärshemligheter i ett privat Google Cloud-konto och kort därefter erbjöds han en tjänst som it-chef vid ett företag i Kina som fokuserar på AI-teknik, enligt åtalet. Han ska också varit vd för en kinesisk startup som utvecklar liknande teknik.

Han åtalas för stöld av affärshemligheter i fyra fall. Vid en fällande dom riskerar han tio års fängelse för vardera åtalspunkt.

”Justitiedepartementet kommer inte att tolerera stöld av artificiell intelligens och annan avancerad teknik som kan äventyra vår nationella säkerhet”, säger USA:s justitieminister Merrick Garland i ett uttalande om åtalet.