Spanien beviljar miljonstöd till Unrwa


Spanien ska ge ytterligare 20 miljoner euro, motsvarande drygt 220 miljoner svenska kronor, till FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa.

– Vi kommer att ge ett nytt bidrag på 20 miljoner euro till Unrwa för att stödja organisationen i dess avgörande humanitära arbete, säger Spaniens utrikesminister José Manuel Albares på en pressträff.

Flera länder, däribland Sverige, har tidigare pausat sina utbetalningar till organet, efter israeliska anklagelser om att tolv Unrwa-anställda i Gaza deltog i terrorstämplade Hamas attack den 7 oktober.

Unrwa:s chef Phillipe Lazzarini har hävdat att Israel inte tillhandahållit några bevis mot de tidigare anställda och har påbörjat en intern utredning.

Lazzarini, som också medverkade på pressträffen tillsammans med José Manuel Albares, säger att han hoppas att Spaniens agerande kommer att uppmuntra länder som pausat sitt stöd till organet att återuppta det.

I början av mars öppnade EU-kommissionen för mer än en halv miljard kronor i stöd till Unrwa.