Sverige kan bli Natomedlem i dag: En steg-för-steg-guide


Sverige ansökte om medlemskap i Nato för nästan två år sedan. I tisdags godkände Ungern landet, vilket innebär att alla länder nu har ratificerat Sverige som Natomedlem.

För att Sverige ska kunna bli medlem i Nato måste Ungern leverera en kopia av parlamentets godkännande av Sverige till amerikanska utrikesdepartementet.

När Natos generalsekreterare har konstaterat att alla länder godkänt Sveriges anslutning kommer Sveriges regering att kontaktas med en formell inbjudan att gå med i försvarsalliansen.

Ett svenskt regeringsbeslut måste sedan bekräfta att Sverige vill gå med i Nato innan de formella anslutningsinstrumenten lämnas in till amerikanska UD.

När de svenska anslutningsinstrumenten har överlämnats blir Sverige medlem i Nato och omfattas av artikel fem i Natofördraget, vilket innebär att ett angrepp på ett Natoland ska ses som ett angrepp på alla medlemsländer.

Orbán i USA

Ulf Kristersson och Tobias Billström landade i Washington samtidigt som Ungerns premiärminister Viktor Orbán och en delegation från Ungern. Det spekuleras att Orbán kan lämna in Ungerns dokument tidigt i eftermiddag, svensk tid.

Vita huset bekräftar möte med Blinken

Enligt Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre är det planerat att Ulf Kristersson ska ha ett möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken. Processen med att bli medlem i Nato kan alltså gå snabbt och Sverige kan på teoretisk väg bli medlem inom några timmar.