Tjejers situation på Sis lyfts fram och prisas


Louise Neo och Linn Skånberg från organisationen sistjejer.


Organisationen sistjejer får pris för att ha samlat vittnesmål om övergrepp på tjejer på Sis-hem.

Årets Selma 2024 delas ut av förlaget Romanus och Selling och går till någon som har gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och påverkat till en förbättring i samhället.

Sistjejer har startats av och för tjejer som har erfarenhet av Statens institutionsstyrelse (Sis) . De har bland annat i en rapport samlat 350 vittnesmål från personer som visar på våld, sexuella trakasserier och förolämpningar som har ägt rum på Sis-hem i Sverige.

”Det här är vårt första pris och det är ett stort erkännande för oss. Vi som arbetar med organisationen sistjejer är överlevare och lider alla av svåra trauman och är inte vana att bli lyssnade på. För oss är det en upprättelse att vi blir tagna på allvar och jättestort att fler lyssnar”, säger ordförande Linn Skånberg i en kommentar.