USA har varit den främsta bidragsgivaren av militärt stöd till Ukraina sedan Rysslands invasion. Dock har det senaste stödpaketet på 60 miljarder dollar fastnat i den amerikanska kongressen och ser ut att inte kunna betalas ut alls.
Donald Trump, som är ledande i opinionsundersökningarna inför det kommande presidentvalet, har hotat med att dra tillbaka allt stöd till Ukraina om han blir omvald.
”Känd för att vara snål”
Enligt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skulle detta innebära att Europa får en större börda när det kommer till stöd till Ukraina.
– Om stödet inte kommer från USA så kommer det att kosta mer för européerna, men det är något man måste vara beredd på. Jag kanske är känd för att vara sparsam, men i kritiska situationer måste man prioritera, säger Andersson i en intervju med SVT:s 30 minuter.
Vill inte skicka soldater
Andersson ser dock inte möjligheten att skicka europeiska trupper till Ukraina för närvarande.
– Vi har inte nått den punkten ännu. Målet med stödet till Ukraina är att de ska kunna försvara sig mot Ryssland genom att tillhandahålla vapen och ammunition, säger hon.
Men om det blir ett scenario där Ryssland ser ut att segra, skulle EU eller Nato kunna tänka sig att skicka markstyrkor för att hjälpa till?
– Det beror på hur situationen utvecklas. För tillfället behöver Ukraina främst vapen och ammunition för att kunna motstå Ryssland, säger Magdalena Andersson i SVT:s 30 minuter.
Följ 30 minuter på SVT Play 19.30 eller på SVT 2 klockan 22.00.