Boendet efter tillslaget: Ingen har blivit störd


Jacqueline Anwar vaknade av smällarna när polisen och Säpo gjorde en räd mot lokalen.


Lokalen som polisen och Säpo gjorde en räd mot ligger på bottenplanet i ett flerfamiljshus och används som moské av en islamisk kulturförening.

– Den verkar användas hela tiden så det är mycket rännande här, även på nätterna. Men de stör inte någon, säger en boende i huset.

– Jag var hemma när det small till så in i helsike två eller tre gånger. Jag öppnade dörren till trapphuset och det var fyllt med rök. Det såg ut som cementdamm. Sedan kom ett par poliser som sa till mig att gå in och ta det lugnt bara, säger en boende till TT som bott länge i huset där Säpo och polisen slog till på torsdagen.

Kopplas till IS

Fyra personer greps efter räden på andra adresser. De är anhållna misstänkta för förberedelse till terrorbrott och enligt Säpo kopplas de till terrorgruppen IS.

– Det är ju obehagligt när man hör om det här. De har aldrig stört oss men jag har ändå känt att något kommer hända här, jag vet inte varför, säger samma boende.

På adressen ligger en islamisk kulturförening och lokalen, som ligger på bottenplan, används som moské med en egen ingång på husets gavel.

Vaknade av smällarna

Jacqueline Anwar låg och sov på torsdagseftermiddagen och vaknade av smällarna. Hon har precis flyttat in i huset och trodde först att det var någon som riktat en sprängning mot moskén innan hon fick veta att det var polisen och Säpo som koordinerat en insats mot lokalen.

– Jag tycker inte att det är så roligt och man undrar ju var man har hamnat någonstans, säger hon och fortsätter:

– Något jag funderar på är varför man hyrt ut den här lokalen till ett religiöst samfund, oavsett vilken religion. Det är lite konstigt. Det ska vara en moské men ser inte riktigt ut som en moské och är väldigt litet. Det hela är väldigt lustigt.