Det här vet vi om de fyra gripna misstänkta för terrorbrott


Under torsdagen gjorde Säkerhetspolisen och polisen tillslag mot flera adresser i Tyresö söder om Stockholm. Fyra personer greps och anhölls misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

Enligt Säpo tillhör de gripna en gruppering inom den våldsbejakande islamistiska och extremistiska miljön med internationell koppling till IS.

En man i 20-årsåldern med anknytning till en av adresserna är en av de gripna, enligt SVT:s information. Det sägs dock att han inte greps i lägenheten.

En närstående till mannen säger: ”Jag förstår inte vad som har hänt. Det är komplicerat. Vi får ingen information från polisen.”

Brottsdebut vid elva års ålder

I samband med tillslaget gjordes omfattande beslag i ett förråd, där bland annat vapen togs i beslag.

Mannen har tidigare blivit dömd för flera fall av narkotikabrott. Han blev omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU, i ung ålder.

En socialtjänstutredning visar att han redan vid elva års ålder ”började ägna sig åt kriminella handlingar” och misstänktes för en rad brott under åren som följde.

Han har rymt från både HVB-hem och Sis-hem, och bland annat rest utomlands under sin flykt.

En personutredning från Kriminalvården 2022 visar att han främst uppehåller sig i Marocko.

”Stormade in sex poliser”

Enligt SVT Nyheter gjordes tillslag mot ytterligare minst tre adresser i Tyresö, bland annat en lägenhet några kilometer bort.

Polisen sökte en man i 20-årsåldern som tidigare har dömts för flera brott, men han befann sig inte i lägenheten.

En närstående säger: ”Sex poliser stormade in med dragna vapen och en hund. De krossade dörren helt. Det var en chock.”

Polisen genomförde även ett tillslag mot en lokal som tillhör en islamisk förening under torsdagen. Enligt SVT:s uppgifter hade båda männen regelbundet besökt föreningslokalen.

Texten uppdateras.