En fantastisk kväll för Biden – inga misstag från gubben


Ett kampanjtal, utan gubbmoment.

Det är en amerikansk statsvetares första kommentar till USA:s president Joe Bidens tal om tillståndet i landet.

– Det var en mycket bra kväll för Biden, säger Chris Galdieri, statsvetarprofessor vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

Inför talet har mycket fokus varit på om Biden skulle snubbla på orden eller i trappor, glömma eller blanda ihop saker. Många amerikaner är, enligt opinionsmätningar, skeptiska till om 81-årige Biden klarar en mandatperiod till, det vill säga om han har de fysiska och mentala förutsättningarna för det.

– Det här var ett framträdande i klass med vad han har setts göra förr, säger Galdieri och noterar till exempel att Biden tog kommentarer från kongressledamöter på uppstuds utan att tappa tråden i det drygt en timme långa talet.

Presidenten anspelade både skämtsamt på sin ålder och lyfte fram den som något som innebär viktig erfarenhet.

Den röda tråden i det som, enligt Galdieri, mer än annat var ett kampanjtal, var frihet. Frihet i flera aspekter; ett USA som försvarar frihet genom att stå upp mot Ryssland och stötta Ukraina, ett Amerika som på hemmaplan står upp för rätten till abort, för val utan försök att trixa med valprocessen och mot politiskt våld och mot försök att injaga rädsla i politiska motståndare. Och, något som Biden lär återkomma till i valrörelsen, ett klart fokus på medelklassens villkor.