Grep efter 30 år – pansarskott och guld upptäcktes


Guld, kontanter, vapen och ammunition – och ett pansarskott.

Tyska polisen fortsätter att göra bisarra fynd hemma hos Baader Meinhof-medlemmen Daniela Klette, som greps i Berlin i förra veckan efter 30 år på flykt undan rättvisan.

I en garderob hittades en kalasjnikov och skarp ammunition förpackad i matlådor, skriver Der Spiegel. Gömt i en möbel fanns 1,2 kilo guld. Under ett lönngolv motsvarande nästan en halv miljon kronor i kontanter samt en pistol med två fulla magasin. Därutöver störsändare, ett antal mobiltelefoner och id-handlingar och – kanske mest uppseendeväckande – ett pansarskott med verkansdel.

Baader Meinhof-ligan, eller egentligen Röda arméfraktionen (RAF), satte skräck i Västtyskland under 1970- och 80-talen, med bombdåd, kidnappningar och över 30 mord på högprofilerade politiker och företagsledare. När gruppen slutligen upplöstes 1998 gick Klette under jorden tillsammans med två kompanjoner som i tyska medier går under namnet ”RAF-pensionärerna”.

De misstänks nu för en lång rad grova rån och andra våldsbrott, i minst något fall så sent som 2016. Jakten på Klettes kumpaner fortsätter.