Iran ansvarig för Mahsa Zhina Aminis tragiska död


Iran var ansvariga för det dödliga våldet som gjorde att 22-åriga Mahsa Zhina Aminis dog, slår FN fast i en ny rapport.

Det skarpa uttalandet kom i en omfattande första rapport som överlämnades till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

I rapporten konstateras också att Iran använde ”onödigt och oproportionerligt dödligt våld” för att slå ned de demonstrationer som utbröt efter Aminis död, men även att iranska säkerhetsstyrkor begick sexuella övergrepp mot fångar.

Rapporten slår även fast att Iran har använt sig av metoder som ”utgör brott mot mänskligheten, särskilt mord, fängelse, tortyr, våldtäkt och andra former av sexuellt våld, förföljelse, påtvingat försvinnande och andra omänskliga handlingar”, som en del av en utbredd och systematisk attack mot civila.

Mahsa Zhina Amini dog på sjukhus i september 2022 efter att ha förts bort av moralpolisen, anklagad för att ha burit sin slöja på ett felaktigt sätt. Hennes död utlöste en flera månader lång proteststorm i landet där över 500 personer dog och över 22 000 fängslades.

Iran har förnekat att man bär ansvar för hennes död eller att hon skulle ha blivit misshandlad.

Iran har ännu inte kommenterat rapporten.