Kvinnor över hela världen marscherar mot våld och ojämlikhet


Inte många segrar att fira, men däremot mycket att protestera mot. Den 8 mars kräver kvinnor världen över ökade rättigheter, lika löner och ett slut på mäns våld mot kvinnor.

På Internationella kvinnodagen skriver Frankrike in aborträtten i landets författning. Grundlagsändringen har hyllats som en seger för kvinnors rättigheter och ses av många fransmän som en milstolpe i kampen för jämlikhet. Men inte av alla.

– Det är en rökridå. Regeringen förstör vårt sjukvårdssystem, så många kliniker för familjeplanering har stängts, säger 32-åriga Arya Meroni till nyhetsbyrån AP.

Frankrike har länge brottats med dyster statistik gällande mord på kvinnor och sexuella trakasserier. Franska kvinnor har också lägre löner och lägre pension än män – särskilt kvinnor som inte är vita.

Turkisk protest mot våld

Så ser det ut i merparten av världens länder. Under fredagen har kvinnor världen över samlats för att protestera mot det rådande systemet.

Kvinnor i Thailand marscherade med krav på bättre arbetsvillkor, indonesiska kvinnor med ilskna slagord mot våld och trakasserier på jobbet, och sydkoreanska kvinnor med krav på ökat fokus på jämlikhet i det stundande parlamentsvalet.

I turkiska städer protesterade kvinnor mot de skyhöga nivåerna av våld mot kvinnor, likaså i bland annat Mexiko, Pakistan och Kirgizistan.

Trotsade talibaner

I andra länder syntes inte fullt lika mycket kvinnor på gatorna. I Ryssland hyllade president Vladimir Putin de ryska kvinnor som strider för Ryssland i Ukraina och de som väntar på sina makar och söner där hemma. I Indien kungjorde premiärminister Narendra Modi sänkta priser på gas till matlagning, enligt ett inlägg på X som ett led i landets kamp för att ”stärka kvinnor”.

I Afghanistan, ofta kallat världens värsta land att vara kvinna, samlades kvinnor i mindre samlingar för att undgå landets extremreligiösa talibanstyre. I flera städer protesterade de med skylda ansikten och krav på att få återvända till skolor och universitet.

– Det är smärtsamt att en kvinna helt saknar värde i vårt samhälle idag. Hon har inga rättigheter, säger en anonym kvinna till nyhetsbyrån AFP.

Även i Pakistan, ett av världens mest ojämlika länder, samlades kvinnor för att protestera mot våld, gatutrakasserier, lönegapet och bristen på kvinnor inom politiken.