Putin åtagande att skydda oss


Vladimir Putin har lovat att komma till Gagauziens försvar, enligt det självstyrande lilla områdets ledare.

Hon besöker Putin personligen i ett spänt läge där hon riskerar att bli gripen i Moldavien.

Evghenia Gutul är guvernör i Gagauzien, en självstyrande region i södra Moldavien. Hon är på ett veckolångt besök i Ryssland och träffar Vladimir Putin i Sotji. Besöket ges stor uppmärksamhet i Rysslands statligt styrda mediekanaler.

I ett inlägg i sociala medier skriver Gutul att hon berättat för Putin att Moldaviens regering kringskär och kränker Gagauzien och dess invånare, i ett slags ”revansch”.

”Den ryske ledaren lovade att stötta Gagauzien och gagauzerna i försvaret av våra legitima rättigheter, befogenheter och intressen på den internationella arenan”, skriver Gutul.

Misstänkt där hemma

Gagauziens guvernör företrädde fram till nyligen den korruptionsanklagade oligarken Ilan Sors proryska parti, då det förbjöds i Moldavien. Hon är också föremål för brottsanklagelser, vilket Moldaviens riksåklagare har bekräftat i moldavisk tv under hennes Rysslandsbesök.

I en lång intervju med Rysslands statsstyrda nyhetsbyrå Ria ifrågasätter Evghenia Gutul den moldaviska regeringens avsikter och beskriver landets ambitioner att gå med i EU som en ”saga” som bara har negativa konsekvenser för befolkningen.

Hennes besök i Ryssland sker samtidigt som Moldaviens västvänliga president Maia Sandu besöker Frankrike. Moldavien ingår ett försvarssamarbete med Frankrike, som enligt ett uttalande från president Emmanuel Macron förbinder sig att fullt ut stödja Moldaviens ”självständighet, suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser”.

En till brännpunkt?

Ryssland har sedan länge ett par tusen soldater stationerade inom Moldaviens gränser, i utbrytarregionen Transnistrien som gränsar mot Ukraina.

Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina väckte tidigt farhågor om de ryska planerna på avancemang västerut i förlängningen skulle kunna inkludera Moldavien. Vid sidan av kriget har Moldavien knutit an till EU och mött vissa regeringskritiska protester på hemmaplan. Dessa har enligt regeringen varit del av en rysk plan för att iscensätta en statskupp i Moldavien.

Under Evghenia Gutuls besök i Ryssland för några av Putin-regimens ledande propagandaröster fram teorier om att Moldavien vill ta till våld mot Transnistrien eller Gagauzien – följt av retoriska frågor om vad Ryssland kan göra för att skydda invånare där.