Ronnebybon åtalad för misstänkta IS-dåd begångna här


Anklagad Ronnebybo förnekar grova krigsbrott i Syrien

I svallvågorna av inbördeskriget i Syrien lyckades terrorsekten Islamiska staten ta kontroll över stora delar av landet. Runt den 20 maj 2015 intogs världsarvsstaden Palmyra och de omkringliggande byarna.

Bland annat intogs gruvstaden al-Sawana, fem mil sydväst om Palmyra. Där levde de flesta invånarna av den stora fosfatgruvan – en av landets största och viktigaste exportvaror.

Anslöt sig till IS

Den i dag 50-årige Ronnebybon var född och uppvuxen i Palmyra, och hade lång erfarenhet av arbete i gruvan. När IS anlände beskriver vittnen hur de blev förvånade av att se mannen ansluta sig till terrorsekten, och hur han bland annat ska ha försett terrorsekten med fordon från gruvan.

Nu står han åtalad för grova krigsbrott, för att ha deltagit i offentliga avrättningar på torget i al-Sawana.

Fler utredningar pågår

I december 2016, strax före IS tappade kontrollen över Palmyra, invandrade 50-åringen till Sverige. Året därpå flyttade han till Ronneby där han sedan dess drivit en livsmedelsbutik, innan han greps förra året.

Hur mannen försvarar sig mot anklagelserna är något oklart, eftersom samtliga förhör med honom har förlagts med sekretess då det pågår flera utredningar i utlandet mot andra inblandade.

Klart är dock att han förnekar brott, och ett antal vittnesmål har inkommit som antyder att mannen inte alls haft samröre med IS.

Se mer i klippet ovan.