Socialdemokraterna backar – tillåter eritreansk festival”`html

Festivalen anklagas för att ha starka kopplingar till diktaturen i Eritrea.

Nu stoppar Socialdemokraterna i Stockholm arrangören från att hyra stadens lokaler.

– Jag fördömer den eritreanska diktaturen och tar det här på största allvar, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Den eritreanska kulturfestivalen har under årtionden anordnats i Stockholm. Förra året stormade demonstranter Järvafältet där den hölls, vilket ledde till kravaller och kaos. Demonstranterna anklagar festivalens arrangörer för att stå regimen i Eritrea nära – anklagelser som backas upp av en Eritreakännare.

Aftonbladet skrev i veckan att finansborgarrådet Karin Wanngård (S) inte stoppar festivalen från att hyra in sig i stadens lokaler. Aftonbladets artikel uppmärksammades bland annat på på flera ledarsidor – nu har Wanngård fattat beslutet att staden inte ska hyra ut sina lokaler till festivalen.

– Staden har i kontakt med Järva folkets park enats om att de inte får hyra toaletter, vatten och el vid Eggeby gård om de skulle anordna festivalen i år, säger hon.

Hittar inga bevis för koppling

Wanngård säger att skriverierna i media inte ligger bakom hennes beslut utan att det har varit en pågående process. Hon står fast vid att hon inte hittat något bevis för att det finns en koppling mellan regimen och festivalen.

”`