Ukrainska Alina: ”Fredsförhandlingar med Ryssland är den enda vägen framåt”


Bland de mest tongivande europeiska rösterna är Slovakiens Robert Fico, som bland annat sagt att Ukraina kommer att behöva ge upp en del av sitt territorium till Ryssland för att få stopp på kriget, samt Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som vid flera tillfällen sagt att fredssamtal mellan länderna är nödvändiga.

Och USA:s ex-president Donald Trump har flera gånger sagt att han kan se till att kriget avslutas inom 24 timmar om han blir omvald i november. Under fredagen väntas Orbán möta Trump i Florida, efter att han nyligen gått ut med att han stöttar Trumps försök att bli återvald.

”Världens enda chans till ett relativt snabbt fredsavtal är politisk förändring i USA, och detta är kopplat till vem som är president,” har Orbán sagt enligt Reuters.

Billström: Måste förhindras till varje pris

Men några fredsförhandlingar med Ryssland i nuläget ser Sverige inte som ett alternativ. Det menar utrikesminister Tobias Billström (M) som säger att det är orimligt att landet kan bli belönat för aggressionen man inlett.

– Ryssland kommer ta varje tillfälle till eldupphör eller fredsförhandlingar, som inte är av rättvis karaktär, för att vinna tid, bygga upp sin krigsmakt på nytt och skaffa sig strategiska fördelar. Det måste vi till varje pris förhindra, säger han, och tillägger att man helt står bakom fredsförhandlingar av ”rättvis karaktär”, och som sker på Ukrainas initiativ.

Ukrainas officiella hållning är att fred måste utgå från den 10-punktsplan för fred som president Zelenskyj presenterade i slutet av 2022, där man bland annat kräver återställandet av den territoriella integriteten och tillbakadragandet av ryska trupper.