Endast Navalnyj själv kan driva åtal


Uppdaterad 03.06 | Publicerad 02.59

Den döde Aleksej Navalnyjs närmaste anhöriga vid begravningen i Moskva, med modern Ljudmila Navalnja i svarta solglasögon. Arkivbild.


En domstol i Ryssland avslår en begäran om att den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs dödsorsak ska utredas. Anledningen: den döde Navalnyj är formellt målsägare – och bara kärande kan väcka talan.

Det är Navalnyjs mamma Ljudmila Navalnaja som begärt en granskning av dödsorsaken och en utredning av misstankar om att Navalnyj inte fick adekvat läkarvård. Men domstolen var kort i sitt svar och konstaterade att bara Aleksej Navalnyj själv kan begära en sådan utredning.

Uppgiften kommer från Navalnyjs tidigare advokat Ivan Zhdanov.

”Aleksej anmälde straffkolonin flera gånger för underlåtenhet att ge medicinsk vård. Han fick alltid avslag. Nu när han har dödats så avslås hans familjs begäran med hånfulla ord”, skriver Zhdanov på Telegram.

Navalnyj dog i februari i en straffkoloni i Charp i arktiska delen av Ryssland. Fallet togs upp av en domstol i Labytnangi på torsdagen, cirka fyra mil från fängelset.