Flickan lämnades åt sitt öde på golvet


Barn skadade i en israelisk attack får vård på Nassersjukhuset i Khan Yunis i november. Sedan februari är sjukhuset ur funktion. Arkivbild.

En flicka med så svåra brännskador att skallbenet låg synligt. En pojke med uppsliten bröstkorg. Föräldrar bärande sina livlösa barn.

Månader efter hemkomst från Gaza vaknar kirurgen Nick Maynard fortfarande om nätterna med döende barn på näthinnan.

Nick Maynard har varit i Gaza många gånger. Men han var långt ifrån beredd på det han fick bevittna under den senaste resan i december.

Ett barn hade så svåra brännskador att hennes ansiktsben låg blottade, säger Maynard till reportrar i New York, enligt Reuters. Läkarna visste att flickan inte hade någon chans att överleva, men det fanns inget morfin att ge henne.

– Så inte bara skulle hon oundvikligen dö – hon skulle dö i svåra plågor, säger Oxfordprofessorn och fortsätter:

– Vad som gjorde det ännu värre var att det inte fanns någonstans att ta henne. Så hon lämnades helt enkelt att dö på akutens golv.

Bröstkorgen uppsliten

Maynard och tre kollegor befinner sig i USA i ett försök att sätta press på världssamfundet och nå ett slut på kriget. Fasorna de skildrar under en presskonferens vid FN-högkvarteret i New York är svårgreppbara.

En sexårig pojke hade fått bröstkorgen uppsliten av granatsplitter. Svåra brännskador fick den lilla kroppen att skälva av frossa när läkarna desperat försökte återuppliva honom. Maynard vet inte om han överlevde.

Grymheterna i Gaza är chockerande, betonar kirurgen. Fortfarande vaknar han upp om nätterna med bilderna från al Aqsa-sjukhuset i Deir al-Balah på näthinnan.

Varnar för Rafahoffensiv

En storskalig markoffensiv i Rafah – som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu insisterar på – kommer att bli ”apokalyptisk” i termer av civila dödsfall, understryker läkarna i New York.

Maynards kollega, den palestinsk-amerikanske läkaren Thaer Ahmad, visar upp några föremål för reportrarna på plats: en blöja, en inhalator och en liten flaska lugnande medel. Inget av det går att få tag på i Gaza.

– Något så här litet kan hjälpa, men vi får inte in det till Gazaremsan eftersom lastbilarna blockeras, säger Ahmad.

Hjälporganisationer har upprepade gånger uppgett att Israel blockerar nödhjälp till Gaza. Israel har nekat till anklagelserna.

Gräver fram sina barn

En annan av läkarna i New York, Zaher Sahloul, liknar fasorna i Gaza med vad han tidigare upplevt i krigets Syrien.

– Ett av 100 barn i Gaza har dödats. Motsvarigheten i USA vore en halv miljon dödade barn, säger han vid FN-högkvarteret enligt RTÉ News.

Sahloul beskriver föräldrar som med enbart händer som verktyg desperat försöker dra fram sina barn ur rasmassor.

– Och sedan: pappor och mammor som bär det som återstår av barnens kvarlevor, som vrålar till världen, säger han.

– Det stannar kvar hos dig under resten av ditt liv.