Massgrav hittad i Libyen med över 60 döda


Flyktingar som befinner sig i öknen i försöket att ta sig till Europa, här vid gränsen mellan Tunisien och Libyen. Arkivbild.


En massgrav med minst 65 troliga migranter har i veckan upptäckts i sydvästra Libyen, uppger FN-organet för migration (IOM). En talesperson för IOM säger att graven hittades av Libyens säkerhetsstyrkor.

”Det troliga är att personerna dog när de skulle smugglas genom öknen”, skriver FN-organet i ett uttalande och lägger till att man är ”djupt chockad och orolig” över upptäckten och att omständigheterna kring dödsfallen ännu inte kunnat fastställas.

IOM beräknar att över 3 000 dödsfall och försvinnanden rapporterades under 2023, vilket gör migrantvägen från Nordafrika över Medelhavet till Europa till den troligen dödligaste migrantrutten i världen.