Nytt krigsuttryck i Rysslands propaganda


Tina Magnergård Bjers/TT

Rysslands president Vladimir Putin, fotograferad i Moskva i veckan.

Att Kreml nu kallar striderna i Ukraina för ett krig, inte en ”militär specialoperation”, är en del av en propagandakonstruktion, enligt Rysslandsexperten Martin Kragh.

– Den används för att bortförklara Vladimir Putins misslyckande, säger han.

– Löftet att Ukraina skulle falla inom en vecka har ju inte infriats och det måste förklaras.

Kragh, som är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm, ser dock ingen dramatisk förändring i den officiella retoriken från det ryska maktcentret. Under längre tid har man gjort en distinktion mellan den ”specialoperation” den ryske presidenten sjösatte för två år sedan – som det i Ryssland är straffbart att kalla krig – och det utdragna skeendet på marken.

Vilka avsikter?

– Sedan 2022 har man förklarat det med att Ryssland är i krig med väst. Ryssland ville genomföra en mindre specialoperation med goda avsikter men väst vill Ryssland illa, resonerar Kragh.

Han ser inga direkta samband mellan Kremls talesperson Dmitrij Peskovs utspel om att Ryssland befinner sig ”i ett krigstillstånd”, som gjordes i en intervju med den ryska tidskriften Argumenty i Fakty, och det så kallade val som hölls i Ryssland i förra veckan. Vladimir Putin har redan skrivit in sig i historieböckerna som en krigspresident i och med den fullskaliga invasionen av Ukraina för två år sedan.

– Peskovs uttalande är en bekräftelse av Kremls inställning och en påminnelse om att det här är en utdragen konflikt. Man legitimerar den inslagna vägen med officiell retorik.

Fler kan kallas in

Kan Peskovs uttalande om krigstillstånd tyda på att ytterligare en rysk mobilisering är på gång?

– Det är svårt att spekulera i. Viss mobilisering har ju skett pö om pö i två års tid. Det kan mycket väl vara så att vi ser ytterligare en partiell mobilisering där ett mindre antal värnpliktiga, reservister och frivilliga kallas in.