Otrohetsförbud i New York kan skrotas – ”ingen skämt”


En lag om otrohet kan komma att hävas i New York. Arkivbild.


I över ett sekel har otrohet varit brottsligt i den amerikanska delstaten New York och är straffbart med upp till tre månader bakom lås och bom. Men ett nytt lagförslag skulle kunna häva lagen, som i praktiken används mycket sällan.

Delstatsparlamentarikern Charles Lavine, som varit med och tagit fram lagförslaget, menar att det inte är statens angelägenhet vad vuxna människor gör i samtycke bakom stängda dörrar.

– Det är ett skämt. Den här lagen var enbart ett uttryck för någons moraliska upprördhet, säger Lavine.

Otrohetslagen, som infördes 1907, har de senaste 50 åren enbart lett till ett tiotal åtal och fem fällande domar. Den senaste gången någon anklagades för otrohet i New York var 2010 när en kvinna greps under en sexakt i en park, men fallet lades senare ner.